2025年6月3日火曜日

赤飯。  Red bean rice.



 赤飯が食べたくなったので病気の快気祝いをのつもりで作りました。
小豆の代わりに赤インゲン豆を使いました。
日本で買った小豆はありますが貧乏性なので使えないんです。

 自分で作って褒めるのはおかしなことですが赤飯はおいしくぱっつりと炊けました。
食べながら改めて赤飯とごま塩の相性の良さを味わいました。
おかずが要らないくらいこの二つは相性がいいですね。

 赤飯は一日で食べ終わったので次は栗ご飯にしようか白飯にしようかと考えました。
栗は水羊羹に回すことにして久しぶりに土鍋で飯を炊くことにしました。

 I had a craving for red rice, so I made it as a gift to celebrate someone getting better.
I used red kidney beans instead of red beans.
I have some red beans that I bought in Japan, but I'm cheap and can't use them.

 It may seem strange to praise something I made myself, but the red rice was delicious and cooked perfectly.
As I ate it, I once again appreciated how well the red rice goes with sesame salt.
These two go so well together that no side dishes are needed.

 I finished the red rice in one day, so I wondered whether I should make chestnut rice or white rice next.
I decided to use the chestnuts to make mizu yokan, and cook rice in a clay pot for the first time in a while.

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