2025年9月12日金曜日

 スルメが食べたくなりました。I suddenly had a craving for dried squid.


 スルメが食べたくなりました。
今住んでいる島では売っていません。
モールの魚の干物売り場に小さなイカの干物がありました。
日本酒をつけて焼いてみました。
醤油とマヨネーズで食べました。
味と硬さがいけません。
 塩イカを焼くときに水で塩抜きをします。
イカの身が水を吸って柔らかく厚くなります。
次回はこの方法を試してみます。
 長い間タイに行っていません。
タイには3回行きました。
プーケットに行ったときにはいつも現地に1週間泊まって帰りはスクンビットで2泊しました。
バンコクの伊勢丹にはりっぱなスルメがあったのでボホールに持ち帰り楽しみました。
 最近出不精になりました。
ドゥマゲッティにもリロアンにもモアルボアルにもタイにも台湾にも行っていません。
大きな理由はコロナ禍で被った膝の不調です。
年齢も障害になっています。
歳を重ねると穏やかな性格になると思っていましたが自分自身が呆れるくらい我儘になりました。
 もともと嫌いな飛行機には乗りたくないので搭乗時間は最短にしています。
パングラオ国際空港から乗るとマニラで乗り換えがあり待ち時間と搭乗時間が増えるのでいつも最短のセブ・マクタン空港を利用しています。
 スルメから話がとびすぎました。
身が厚く柔らかくなったスルメの話は後日報告します。
ここまで書いて最近イカの一夜干しを作っていないことに気が付きました。
貧弱な干しイカに拘るより身の厚い大きな一夜干しのほうが美味しいんじゃないの・・・ 

 I suddenly had a craving for dried squid.
They don't sell it on the island where I live now.
I found some small dried squid in the dried fish section of the mall.
I tried grilling it with sake.
I ate it with soy sauce and mayonnaise.
The taste and firmness are completely different.
 When grilling salted squid, I soak it in water to remove the salt.
The squid meat absorbs the water and becomes softer and thicker.
I'll try this method next time.
 I haven't been to Thailand in a long time.
I've been there three times.
Whenever I went to Phuket, I always stayed there for a week and then spent two nights in Sukhumvit on the way back.
Isetan in Bangkok had some great dried squid, so I brought some back to Bohol and enjoyed it.
I've been feeling a bit reclusive lately.
I haven't been to Dumaguete, Liloan, Moalboal, Thailand, or Taiwan.
The main reason is knee problems caused by the COVID-19 pandemic.
My age is also a hindrance. I thought I would become a calmer person as I got older, but I've become so selfish that it's shocking to myself.
 I don't like flying, so I try to get the shortest flight possible.
If I board from Panglao International Airport, I have to change planes in Manila, which increases my waiting and boarding time.
 Therefore, I always use the shortest airport, Cebu Mactan.
 I've jumped too far from the topic of dried squid.
I'll report on the topic of dried squid that has become thicker and softer at a later date.
Having written this much, I realized that I haven't made overnight dried squid in a while.
Wouldn't thick, large, overnight dried squid be more delicious than sticking to flimsy dried squid...

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